telefon-fax · +385 (0)22 448 128
adresa · I Ulica 1a, Prvić Luka
15.09.2012.
Svečano otvoren Memorijalni centar Faust Vrančić

Jučer je u Prvić Luci na otoku Prviću simboličnim presijecanjem vrpce svečano otvoren Memorijalni centar Faust Vrančić posvećen prvom hrvatskom leksikografu, velikom izumitelju i biskupu Faustu Vrančiću.


Prije samog otvorenja centra nazočne su pozdravili Branka Juričev Martinčev, gradonačelnica Grada Vodica, Luka Lipić, voditelj projekta, Nj. E. Paul Vandoren, šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj, Venko Ćurlin, pomoćnik ministra regionalnog razvoja te biskup Šibensko-Kninski Ante Ivas.


Ovaj veliki projekt trebao bi pripomoći daljnjoj turističkoj promociji i povećanju atraktivnosti Šibensko-kninske županije. Također je važno prisjetiti se veličine lika i djela Fausta Vrančića u svijetu, što bi u konačnici moglo imati i veliku važnost za cjelokupnu promidžbu Hrvatske kao turističke zemlje s mnoštvom prirodnih ljepota i bogatom povijesno-kulturnom baštinom.


Stalni postav Centra ponudit će posjetiteljima interaktivno razgledanje makete Vrančićevih izuma, dok su u vanjskom dijelu objekta postavljeni izumi velikog izumitelja u prirodnoj veličini, kao što su viseći most, mlin za masline i padobran.


Na kraju ne smije se zaboraviti spomenuti velika uloga doktora Vladimira Lučeva, idejnog začetnika ovog projekta.

 
15/20
19.10.2013.
10.10.2013.
Faust Vrančić, velikan hrvatske tehnike, znanosti i kulture na prijelazu 16. u 17. stoljeće i Memorijalni centar Fausta Vrančića na otoku Prviću, tema su ovogodišnjeg središnjeg programa u organizaciji Zavičajnog društva vodičkog kraja u Zagrebu, koji će se održati u petak, 11. listopada. Program se realizira u suradnji s MC Fausta Vrančića, Hrvatskom gospodarskom komorom, Tehničkim muzejem i Strikoman filmom d.o.o.
04.10.2013.
04.10.2013.
U Prvić Luci od 5. do 8. listopada po prvi puta će se održati susret kreativaca, pustolova, ovisnika o adrenalinu, otočana, usputnih prolaznika i rijetkih turista na Kreativnim danima Fausta Vrančića
Osnovnoškolci iz Lišana
02.10.2013.
75 učenika Osnovne škole Vodice u skolpu jednodnevnog izleta posjetilo je nakon Zlarina i Memorijalni centar Faust Vrančić.