telefon-fax · +385 (0)22 448 128
adresa · I Ulica 1a, Prvić Luka
15.05.2017.
Međunarodni dan muzeja 2017.

Povodom Međunarodnog dana muzeja u Memorijalnom centru "Faust Vrančić" u Prvić Luci će se 18. svibnja 2017. godine s početkom u 11 sati održati susret predstavnika različitih baštinskih struka uključenih u izučavanje, prezentaciju i popularizaciju djela Fausta Vrančića.

Zamišljeno kao znanstveno-popularna tribina, okupljanje će u prvom redu biti prigoda da se povodom pet godina postojanja Memorijalnog centra sagledaju dosadašnje djelovanje i postignuća te ustanove. Biti će riječi i o najnovijim doprinosima hrvatskih znanstvenika i kulturnih djelatnika poznavanju, tumačenju i javnom promoviranju Faustova opusa, ponajprije kroz izdavačke i izložbene projekte, a u razgovoru će se nastojati utvrditi prioriteti i formulirati prijedlozi budućih zajedničkih aktivnosti znanstvenih, arhivskih, knjižničnih i muzejskih ustanova u Hrvatskoj i inozemstvu.

U godini u kojoj obilježavamo 400. obljetnicu Vrančićeve smrti važno je istaknuti da je on svojim profesionalnim, intelektualnim i duhovnim djelovanjem povezao i ujedinio različite političke prostore Europe svoga doba - od rodnog Šibenika i Dalmacije, Hrvatsko-ugarskog kraljevstva i Habsburškog carstva, do Mletačke i Papinske države. Iz tog je razloga - poglavito s obzirom na činjenicu da je u razdoblju koje je proteklo od osnutka Memorijalnog centra "Faust Vrančić", pristupanjem Hrvatske u članstvo Europske unije proširen i nadograđen okvir djelovanja hrvatske znanosti, kulture i gospodarstva - nužno uspostaviti aktivnu suradnju s međunarodnim znanstvenim i kulturnim institucijama, poglavito s ekspertima za povijest znanosti i tehnologije, izumiteljstva, filozofije, jezikoslovlja i književnosti na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće.

Raznovrsnost opusa Fausta Vrančića i univerzalnost njegovih poruka obvezuju na kontinuirano promišljanje i pronalaženje inovativnih, što svrsishodnijih načina i strategija povezivanja budućih aktivnosti i inicijativa, kako u sferama znanosti, kulture i obrazovanja, tako i segmenta turističkog gospodarstva zasnovanog na prezentaciji nacionalne baštine.

 
3/20
03.03.2017.
Autorice izložbe su dr. sc. Marijana Borić, voditeljica projekta Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu i prof. Vanja Flegar. Izložbu je otvorio predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić. Koncept izložbe je zamišljen tako da sveobuhvatno prikaže Vrančićev doprinos hrvatskoj i svjetskoj baštini.
28.02.2017.
Grad Vodice prijavio je projekt uređenja šetnice na otoku Prviću ukupne vrijednosti 2.159.000,00 kuna na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije
30.01.2017.
24.01.2017.
23.01.2017.
17.01.2017.